keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Tämän talliyrittäjän aakkoset, osa I

Vaikka en vuosikymmenien kokemuksen syvällä rintaäänellä asioita kerrokaan, ovat kuitenkin jotkut asiat olleet kristallinkirkkaita talliyrittäjyyteni alusta lähtien (ja jo sitä edeltävän tallityöntekijän/lomittajan työni aikana) ja minulle äärimmäisen tärkeitä. Haluan jakaa ne kanssanne, sekalaisessa järjestyksessä, ja ei-ehkä-niin-normaalia-aakkosjärjestystä noudattaen. Tässä postauksessa on enemmän "aatteen asioita" ja kaksi ensimmäiseksi tärkeintä hevosta, toisessa osassa sitten käytäntöä, arkea ja kaksi seuraavaksi tärkeintä hevosta.Ja ehkä vielä aatteitakin. (Huomaatteko, tässä on selkeä logiikka ja suunnitelmallisuus nähtävillä.. :P )



L - Lauma. Pihattotallin ydin ja punainen lanka. Tallini laumassa on orivarsoja ja ruunia, iät väliltä 1v.-18v. Vanhemmat hevoset pysyvät vetreinä (eivätkä ehkä ihan koko aikaa keskity syömiseen..) ja nuoremmat taas pysyvät aisoissa. Lauma osoittaa varsoille niiden oman paikan lauman arvojärjestyksen häntäpäässä, jolloin varsat ovat hiukan nöyrempiä myös ihmisen niitä käsitellessä.


O - Onni. Talliyrittäjän onni on tyytyväiset ja rauhalliset hevoset.


A - Auktoriteetti. Ihmisen täytyy ehdottomasti olla johtajan asemassa, jos mielii työskennellä hevosten kanssa turvallisesti ja kaikkien osapuolien kannalta mahdollisimman sujuvasti. Kun ihminen on ansainnut johtajan paikkansa, viihtyvät hevosetkin hänen lähellään. Se, miten pääsee johtajaksi, on jokaisen hevosen kanssa erilaista, ja sitä kautta äärimmäisen kiehtovaa.



P - Päiväkumpu. Päätettyämme muuttaa pois espoolaislähiön kerrostalokolmiosta, olimme jo käyneet katsomassa seitsemäätoista maatilaa, kunnes Jokioisilta löytyi Päiväkummun tila, meille oikein sopiva.


K- Klassinen ehdollistuminen; käytössäni aina ja koko ajan. Venäläisen fysiologin Ivan Pavlovin kehittelemä Pavlovin teoria on usean eläinkouluttajan (mm. Tuire Kaimio) käyttämä opetusmetodi ja lähes jokaisen eläimenomistajan tietoisesti/ tiedostamatta käyttämä tapa. Netistä löytyy hienot selostukset tälle metodille mutta yritän avata sitä esimerkin avulla..
Iltakauroja  jaettaessa hevonen kuopii ja ramppaa karsinassaan, jolloin sille annetaan nopeasti kaurat, jotta hevonen rauhottuu ja hiljenee. Näin hevonen on opettanut ihmisen jakamaan kaurat nopeammin hevosen niin vaatiessa, ja toisaalta ihminen on opettanut hevoselle, että kuopimalla ja riekkumalla kaurat saa nopeammin.

Yksi lempiaiheistani :)


V - Veikko. Ensimmäinen oma hevoseni on juuri sitä, mitä ei kannata hankkia ensimmäiseksi hevoseksi. Itsepäinen, vahva, pellosta poimittu aikuinen suomenhevosruuna, joka kuvittelee olevansa ori, ja joka on äärimmäisen vahva luonne. Veikko on opettanut minulle (ja edelleen opettaa) suunnitelmallisuutta (karkaa jos näkee edes sekunnin katkoksen ajatuksissani), kärsivällisyyttä (karkaa jos minulla menee hermo), arvostuksen kunnon lukkoja kohtaan (arvatkaa monta on jo paukkunut rikki) sekä on opettanut minut sanomaan "perkele" aivan uudella tavalla. Vaan Veikko on myös aivan loistava laumanjohtaja, sekä toisinaan aivan huikean hieno liikkeissään.


M - Maalaisjärki. Katoamaisillaan oleva luonnonvara. Valitettavasti.


T - Testosteroni. Sukuhormoni, joka tekee orivarsojen/ nuorien oriiden kanssa työskentelyn juuri niin kiinnostavaksi, antoisaksi ja nautinnolliseksi, kuin mitä se vaan voi olla. Erityisesti kevättalvi on mielenkiintoista/ hilpeää aikaa, kun nuoret oriit heräävät suureen ja uljaaseen oriuteensa :D


C - Charly. Tyttärelle ensimmäinen ylläpitoon tullut hevonen, meille jo aiemmin ratsastuskoulusta tutuksi tullut ratsu. Veikko ja Charly olivat ensimmäiset tilalle muuttaneet hevoset sitten työhevosaikojen. Charly oli aivan loistava esimerkki siitä, kuinka tahmatassuisesta ex-tuntiratsusta voi tilanteiden vaihdellessa kuoriutua vielä laiskempi ratsu/ Upea Valkoinen Ori/ pirteä eläkeläispappa/ nuorien kanssa taukoamattamasti leikkivä hevonen.


Lauantaina toinen osa, toivottavasti jaksat tulla kurkkaamaan senkin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Positiivinen palaute on aina ihan ihanaa ja rakentava palaute erittäin tarpeellista; näitä saa siis viljellä enemmänkin. Kiukuttelijat, haukkujat ja nillittäjät voivat hengittää syvään vuorokauden verran ja jos edelleen ovat samaa mieltä, voivat toki sitten kommentoida.