keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kasvattajapäivät/ ykköspalkittu Sakke

Olen onnellinen. Väsynyt mutta onnellinen. Viime lauantaina oli Ypäjällä Kasvattajapäivät, joihin oli ilmoittautunut vajaa viisikymmentä muuta yksi-kolmevuotiasta varsaa sekä täältä Karvaturjakkeista Paavo ja Sakke.

Etukäteen oli varsin paljon harjoiteltavaa ja mietittävää. Yhtään pienimpänä hommana ei ollut hevosen pesu. Tämä onneksi on NIIN rauhallinen ja lupsakka hevonen, ettei ollut moksiskaan vedestä ja lotraamisesta. Koppiin totuteltiin hyvin vähän, laskin sen varaan, että kun kaverin kanssa matkaa, ei sen kummempia tuota ongelmia, tuo kopittaminen. Eikä tuottanutkaan, lähes suoraan asteli sisälle. Ongelmia ei myöskään tuottanut karsinassa vietetty yö, loimitettuna ja jalat pintelöitynä (mitkä kaikki olivat aamullakin paikallaan!). Ravia harjoiteltiin, että osaisi ravata lennokkasti myös toisista hevosista poispäin, tätä harjoiteltiinkin eniten.

Näyttelypäivä sujui loistavasti. Pientä pörhentelyä ja steppaamista oli, vaan jos ei kaksivuotias orivarsa millään tavoin reagoisi uudessa paikassa, missä on valtavasti hevosia ja hälinää, olisin jo huolestunut. Pitkä ja raskas päivähän se oli; aamusta iltaan. Kasvattaja Hannele Tommila oli varannut karsinapaikan maneesitallista, Sakke sai siellä levätä ja olikin ihan rennosti, kunhan sai alkuriekkumiset ja -ihmettelyt suoritettua.


Eikö tämä kelpaisi jo johonkin orikuvastoon, tämä kuva ja tämä ori?

Monet kysyvät jotenkin pelonsekaisella kunnioituksella "kuinka sä orivarsoja pidät, miten uskallat?". Onks tää nyt sitten se pelottava ja villi orivarsa?? :D
Arvatkaapa, minkä väristä vettä tuli ensimmäisillä pesu- ja huuhtelukerroilla.. hih.
 


Rauhallisestihan tuo oli, omaa vuoroaan odottamassa. Näyttäjänä oli Topi Niiranen, joka on erittäin taitava tuossa hommassa. Ihan käsittämätöntä, kuinka hän saa ihan vieraan hevosen toimimaan, eikä välitä jos se vähän steppaa tai hyörii, tai vallan riekkuu niin kuin toiset varsat toisinaan tekevät. Iso hatunnosto Topille!
Tuo kohta oli sangen haastava, siinä tuli stoppi monelle muullekin. Eikä ihme, tuosta vasemmalle mennessä olisi päässyt muiden hevosten luo. Oikealle vaan piti jatkaa, ihan yksinään, pienen hevosparan..


Hevosella ajatus pysähtymisestä, Topilla ajatus etenemisestä.Oli siinä yliastuntaa, oikeinkin hyvin.


Hyvin sai Sakke näytettyä ravia, sillä kun sitä on, ja paljon. Jännitin kovasti, ettei se rikkoisi laukalle eikä heittäisi liinoja kiinni. Raviharjoittelu kannatti, Topikin kehui, kuinka Sakke itse osasi lisätä voimaa ja etenemistä raviin heti kun vaan höllensi ohjista. Hilpeää oli muuten harjoitella, tällainen lyhyenläntä nainen sai ihan tosissaan venyttää askeltaan, ettei vain olisi hidastanut hevosen liikettä. Onnea on pitkäjalkaiset näyttäjät!
Juokse Topi juokse.. :D


 I palkinto ja kaksivuotiaiden orien toiseksi paras (ryhmän ensimmäinen oli paras kaksivuotias sekä BIS.. että ei ihan huonolla Sakke "hävinnyt"). *hihkuu riemusta*

Onni on olla kotona?

 Saken näyttelypisteet (ja suluissa selitys, mistä pisteet on annettu) olivat 8-8-8-8-8=40p.
8 (tyyppi) - 8 (pää, kaula ja runko) - 8 (jalat ja liikkeiden säännöllisyys) - 8 (käynti) - 8 (ravi)
Säkä- ja lautaskorkeus molemmat olivat 165cm.

Rakennearvostelu oli:
Ori on hyvin kehittynyt ja suurilinjainen. Sillä on hyvänmuotoinen kaula, pitkä säkä, pitkä lapa, lihaksikas, mutta luisu lautanen ja lyhyt reisi. Rungossa on hyvä syvyys. Jaloissa on hyvä luusto. Liikkeet edestä ahtaat. Käynti on aktiivista, voisi olla vielä irtonaisempaa. Ravi on tahdikasta ja aktiivista, saisi olla vielä lennokkaampaa.

Ihan vain vertailun vuoksi pisteet viime kevään näyttelystä:
8-8-6-8-8=38p. ja IIpalkinto
Säkäkorkeus oli 154cm ja lautaskorkeus 156cm.

Rakennearvostelu oli:
Ryhdikäs ja suurilinjainen ori. Sillä on kaunis pää sekä hyvinkehittynyt, sopusuhtainen ja lihaksikas runko. Jaloissa on hyvä luusto, mutta vuohiset ovat pystyt ja etusääret supistuneet. Käynti on matkaavoittavaa. Ravi on joustavaa, mutta tänään jännittynyttä.Tähän vertailun vuoksi kuva Sakesta viime heinäkuussa. Pikkuvarsakuvia ja sukutaulun löydät sukupostista

Sakke on myytävänä, winkwink. On tällä hetkellä liisattuna minulle, leasingsopparia voidaan mahdollisesti jatkaa myös uuden omistajan kanssa. 

Toivotan kaikille hyvää helatorstaita sekä hauskaa sunnuntaista Hippola-klinikkaa. Toivottavasti kaikki klinikassa ratsastavat bloggaajat sekä myös katsojat saavat paljon irti tuosta tapahtumasta. Minä en sinne pääse tulemaan (vaikka Ponityttö kovasti tahtoisikin), sillä meillä alkaa laidunkausi samana päivänä. Epäilemättä vauhtia riittää, toivottavasti vältymme vaarallisilta tilanteilta.


Nyt on mentävä takaisin laidunaitoja rakentamaan, vielä on muutama kilometri tekemättä..

1 kommentti:

  1. On kyllä hieno tuo Sakke! Toivottavasti se löytää kivan kodin :)

    VastaaPoista

Positiivinen palaute on aina ihan ihanaa ja rakentava palaute erittäin tarpeellista; näitä saa siis viljellä enemmänkin. Kiukuttelijat, haukkujat ja nillittäjät voivat hengittää syvään vuorokauden verran ja jos edelleen ovat samaa mieltä, voivat toki sitten kommentoida.