torstai 17. huhtikuuta 2014

Tässä tärkeimmät

Aakkosiani olen jo listannut kahdessa aiemmassa postauksessa ( täällä! ja täällä!), tässä kuitenkin vielä minun pihattotallini tärkeimmät ja oleellisimmat asiat.


Laumanjohtaja
Pihattoni on tarkoitettu orivarsoille. Tällä hetkellä laumassa on viisi orivarsaa, iältään yhdestä kolmeen vuotiaita. Oppeja lauman ikäjakaumasta on monenlaisia, minä olen saanut oppini ja myös kokemukseni laumasta, mitä johtaa aikuinen hevonen. Tällöin nuoruuden riemu ja oripoikien loputon leikki pysyy aisoissa, kun joku jossain vaiheessa puhaltaa riehumisen poikki. Ja on erityisen huojentavaa, että se joku en ole minä. Täällä laumanjohtajana toimii, niin kuin moneen kertaan olen kirjoittanut, kaksitoistavuotias suomenhevosruunani Veikko (omaan postaukseen tästä! ). Toki sitäkin koetellaan, sehän tuntuu olevan kasvavien ja paikkaansa hakevien nuorten elämäntehtävä, mutta tähän asti on oriit palautettu paikoilleen.



Heinä
Yleensä pihatoissa on vapaa heinä, ja niin oli täälläkin. Heinänheittelijöitä (pää syvälle heinien sekaan, pään heilautus, heinät maahan; yksi kun astuu päälle, ei heinää enää kukaan syö) löytyi kuitenkin tästäkin laumasta; suuren heinähävikin takia en siis enää pidä heinää jatkuvasti saatavilla. Nykyään saavat heinää kolme tai neljä kertaa päivässä siten, että ruokintojen välissä joutuvat tunnin tai pari viettämään ilman heinää. Kummasti vähenee hävikin määrä ja hevoset ovat rauhallisempia ja tyytyväisempiä (ilmeisesti niilläkin voi tulla heinä korvista ulos?!).





Väkirehut
Oma postauksensa väkirehuista täällä!


Jokaiselle oma kulhonsa, myös laidunkaudella..

..ainakin niille, kenelle riittää kivennäinen ja suola, eikä ole väliä mistä kulhosta syö :D (Väkirehuja tarvitsevat saavat syödä rauhassa aidan toisella puolella.)


Vesi
Oltava koko ajan, ehdottomasti. Talvella kuumaa/ lämmintä ja suolavedellä maustettua. Kesällä kylmää (paitsi liikutuksen jälkeen haaleaa) ja suolavedellä maustettua (ainakin helteillä). Käytän kolmenkymmenen litran kanistereita, mönkkärin peräkärryllä tai kottikärryillä liikutettuna. Hauis kiittää, kun näitä siirtelee :D



Olki
Pihattohallin pahnapatja vaan kasvaa mitä pidemmälle sisäruokintakausi edistyy, tällä hetkellä olkipatjan paksuus on noin puoli metriä. Mitään sieltä ei talven aikana oteta pois, pahnakerroksen pohjalla lanta jo palaa, mikä pitää pohjan lämpimänä ja jäätymättömänä kovillakin pakkasilla.

Laidunkauden aikana pihatto tyhjennetään (traktorilla tai kaivurilla), pestään ja desinfioidaan. Pahnakerroksen pohjalle tulee parikymmentä senttiä purua ja sen päälle olkea. Syyssateilla kuivitin kerran viikossa, nyt riittää yksi paali parin viikon välein. Pihattoon on nyt siis työnnetty noin kaksikymmentäviisi paalia olkea :D



Maanrakennus
Tästäkin aiheesta löytyy oma postauksensa, vaan silti vielä painotan tämän tarpeellisuutta. On aina miellyttävämpi, kaikille osapuolille, ettei hevosten ulkoilualueen pohja ole mutavelliä, vaan kantavalla ja pitävällä pohjalla oleva alue. On omansuuruisensa investointi, toki, mutta pihattotallin kannalta ensiarvoisen tärkeää. Jos minulta kysytään.




Loimitus
Olen talliyrittäjyyteni aikana loimittanut vain muutamaa pihattohevosta. Yhtä siksi, että se muutti karsinatallista tänne viime maaliskuussa, kovien yöpakkasten aikaan. Toista siksi, että muutama päivä sen tulon jälkeen oli varsin vahva talvimyrsky. Omaani loimitan, koska se liikuttaessa hikoaa vahvasti. Ketään muuta en ole loimittanut, kun ei ole tarvinnut. Koko lauma mahtuu sisään makuuhalliin, ne siis pääsevät pois tuulesta ja tuiverruksesta, jos niin haluavat.

Tämä kuivatusloimi oli hevosellani, ulkoloimen alla. Aamulla hevosellani oli ulkoloimi siististi päällä tämän roikkuessa hevosen jaloissa. Ei varmaan tarvitse selittää sen kummemmin, miksi nuorten hevosten pihattoon ei kannata kauheasti loimia laitella?!


Aita
Oltava vahva, korkea ja ehdottomasti sähköistetty ja vielä niin, että sähkö juoksee langoissa vuodenajasta riippumatta.

Kyllästetyt 2,5 metrin tolpat, juntattu kaivinkoneella maahan mahdollisimman syvään (nämä ovat reilun puolen metrin syvyydessä).
Valtavan edustava kuva minusta kertoo tärkeimmän; talvinauhan asentamisen pottumaisuuden (kiristä ylänauha, alanauha löystyy ja kun vihdoin saat molemmat kireiksi, on keskinauha löysällä..) sekä sen, että aidan on oltava riittävän korkea. Ja sen, että työergonomiaa voisi tokia pohtia tarkemminkin..


Laidunkausi
Kesäkuun alusta elokuun loppuun. Pihatto on tyhjillään kesäkauden, ainakin pääsääntöisesti, jolloin on aikaa tyhjentää pihatto, korjailla ulkoseinien rimotusta tai maalata, kiristää aitanauhoja ja niin edelleen. Lisäksi, kun hevoset nuoria ovat, laitumella liikkuminen (=riehuminen) ja ojien yli hyppely tulee tarpeeseen, laidunnurmesta puhumattakaan.

TÄMÄN KESÄN LAIDUNLAUMASSA VIELÄ TILAA!  

Laumassa on nyt viisi orivarsaa (kolme kaksivuotiasta ja kaksi yksivuotiasta) sekä kaksi aikuista. Laidunta on yhteensä 6,5 hehtaaria, mikä jaetaan neljään lohkoon. Hevosmäärästä riippuen lauma on mahdollista jakaa kahteen. Lisätiedot minna@paivakummunhevostila.fi tai 050-5940168
 




Seuraavan postauksen kirjoitan viimeistään tämän viikon sunnuntaiksi (muutaman päivän päästä siis), mutten tähän omaan blogiini. Kannattaa ehkä käydä kurkkaamassa Hippolan toimituksen blogista, mitä sinne ilmestyy :D

Mitä omaan blogiini tulee, ensi tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla selviää, miksi olen ollut yhteydessä Susannaan. Odotan itsekin innolla (että Susanna ei mitään paineita :D )!

Rauhallista pääsiäistä kaikille toivottaen

2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos kivasta ja hyödyllisestä blogista. Hyväntuulisia postauksiasi on mukava lueskella! Omaa pihattoa suunnitellessa olen myös saanut sinulta hyviä ideoita ja ylipäätään vähän tuntumaa siihen, millaista pihattoelämä voisi olla :) Jään seuraamaan juttujasi edelleen.

    Aurinkoista kevättä!

    t. Kata

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä tänne paikan päälle Jokioisille saa tulla katselemaan, ihmettelemään ja kyselemään. Jos satut asumaan jotenkin siedettävän matkan päässä..

      Poista

Positiivinen palaute on aina ihan ihanaa ja rakentava palaute erittäin tarpeellista; näitä saa siis viljellä enemmänkin. Kiukuttelijat, haukkujat ja nillittäjät voivat hengittää syvään vuorokauden verran ja jos edelleen ovat samaa mieltä, voivat toki sitten kommentoida.